Χρήστος Καρύδης

Χρήστος Καρύδης

Στην ARTENS διδάσκει το σεμινάριο ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Ο Δρ. Χρήστος Καρύδης είναι επίκουρος καθηγητής προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης οργανικών υλικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες’ του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2017-σήμερα). Είναι επισκέπτης εισηγητής στο Διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Νεότερη & Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία’ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2014-σήμερα). Δίδαξε επίσης ώς επισκέπτης διδάσκων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜSc) Προστασίας & Συντήρησης του Α.Π.Θ (2006 έως 2014).

Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής ασχολήθηκε με την καταγραφή & προληπτική συντήρηση κειμηλίων του Αγ. Όρους σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης-Ορμύλια και το Getty Foundation (L.A). Πτυχιούχος (Π.Ε) Συντήρησης & Αποκατάστασης Έργων Τέχνης (ειδίκευση οργανικά) του Πανεπιστημίου De Montfort, UK. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο γνωστικό αντικείμενο της Προληπτικής Συντήρησης των Έργων Τέχνης (οργανικά & ανόργανα) στο Πανεπιστήμιο του Northumbria-Newcastle (MA Hons), στη Συντήρηση Υφάσματος στο Textile Conservation Centre του Πανεπιστημίου Southampton (PGCE) και στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (MA Hons). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Lincoln.

Πέρα της ενασχόλησης του με τα υφάσματα, διδάχτηκε την τέχνη της αγιογραφίας, την θεολογία της εικόνας & της νωπογραφίας/ ξηρογραφίας στην Ι. Μ. Νικαίας κοντά στον Καθ. Δρ. Γεώργιο Κόρδη, κ. Βασίλειο Χαρόπουλο, κ. Δημήτριο Αλεβιζόπουλο, κ. Σταύρο Μπαλτογιάννη και Καθ. Δρ. Νίκο Ζία.

Συνεργάστηκε με την 1η,2η,5η,10η,21η και 23η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στην συντήρηση και μελέτη κειμηλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Πάτμου, στο Άγιον Όρος, Κολομβία, Ισπανία, Βρυξέλλες, Αγγλία και Μητροπόλεις στον ελλαδικό χώρο.

Έχει περισσότερες από 40 ανακοινώσεις σε συλλογικούς τόμους, Διεθνή και Εθνικά συνέδρια που αφορούν την προληπτική και επεμβατική συντήρηση, την ταυτοποίηση υλικών και την ιστορία των έργων τέχνης. Υπήρξε παραγωγός ραδ. εκπομπής με θέμα την αγιογραφία και την συντήρηση στην Ι. Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης.

Έλαβε μέρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την διάσωση, διατήρηση και μελέτη των Αθωνικών υφασμάτων και έργων σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης της Ορμύλιας, το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Μο.Ca.Cu) και το Getty Institute (L.A).

Συγγραφέας δύο μονογραφιών. Επιμελητής-συγγραφέας της έκδοσης H Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης: διατήρηση & διαχείριση συλλογών (εκδ. Time Heritage, 2013).

Ιδρυτής & συντονιστής της Διεθνής Συνάντησης Συντήρησης & Καταγραφής Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης