Δημήτρης Αθηνάκης

Δημήτρης Αθηνάκης

Στην ARTENS διδάσκει το σεμινάριο ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ & ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ και το σεμινάριο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ο Δημήτρης Αθηνάκης σπούδασε κοινωνική θεολογία, φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Άμστερνταμ.

Από το 2006 έχει επιμεληθεί και διορθώσει περισσότερα από 150 βιβλία όλων των ειδών, με έμφαση στη λογοτεχνία, για εκδοτικούς οίκους (Πατάκης, Πόλις, Μεταίχμιο, Κέδρος, Μελάνι, Σμίλη, Γαβριηλίδης, Ίνδικτος, Μίνωας κ.ά.) και συγκροτήματα Τύπου («Το Βήμα», «Τα Νέα», «Καθημερινή» κ.ά.).

Έχει μεταφράσει λογοτεχνία περισσότερο από τα αγγλικά και λιγότερο από τα γαλλικά και τα γερμανικά. Έχει ασχοληθεί με την κριτική λογοτεχνίας σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές —«χωρίσεμεις» (Κοινωνία των (δε)κάτων, 2009), «δωμάτιο μικρών διακοπών» (Κέδρος, 2012), «λίγος χώρος για τον ξένο» (Κουκουνάρι, 2016) και «φτηνό κρεβάτι» (Πόλις, 2018)—, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες για ανθολογίες και περιοδικά.

Ζει επίμονα στο κέντρο της Αθήνας, βγάζει φωτογραφίες, ακούει πολλή μουσική και παρακολουθεί στενά την εγχώρια και διεθνή εικαστική και αρχιτεκτονική σκηνή. Συνεχίζει να διαβάζει, διότι πιστεύει περισσότερο στην ανάγνωση παρά στη γραφή. Ταξιδεύει και ακούει όλες τις ιστορίες που οι άνθρωποι έχουν να του πουν.