Project Description

Αρχαία Ελληνικά Κείμενα

Εισηγείται η Σοφία Πηλιχού

Σεμινάριο Αρχαίων Ελληνικών

Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον πλούτο και τη διαχρονικότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των σπουδαίων νοημάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας!

Από τη λέξη «ώρα» προκύπτει η λέξη «ωραίος», διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει στην ώρα του. Είναι ωραίο λοιπόν να εντρυφήσουμε στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συνάμα στην ελληνική γλώσσα.

Μια ζωντανή γλώσσα που 40 αιώνες  «ταξιδεύει» στο χρόνο,  εξελίσσεται, εμπλουτίζεται, δανείζει σε άλλες γλώσσες και σύγχρονες επιστήμες, εμπνέει, επηρεάζει, εκφράζει τους σπουδαιότερους φιλοσόφους, τραγικούς ποιητές και τις βασικές θεωρίες θετικών επιστημών όπως τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη φυσική κ.α.

Για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, τα αρχαία ελληνικά δεν αποτελούν ξένη γλώσσα αλλά τη ρίζα του τρόπου που επικοινωνούμε εδώ και 4.000 χρόνια.  Λέξεις όπως ήλιος, θάλασσα, αγαπώ, πάθος και αναρίθμητες άλλες χρησιμοποιούνται αδιάλειπτα από την ομηρική εποχή έως σήμερα εκφράζοντας ακριβώς τα ίδια νοήματα.

O Σεφέρης έχει επισημάνει το φαινόμενο από παλιά με τη διαίσθηση του δημιουργού: «H ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα […]. Για κοιτάξτε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Kι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Kλυταιμνήστρα που μιλά στον Aγαμέμνονα, είτε την Kαινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους του Pωμανού και το Διγενή Aκρίτα, είτε το Kρητικό Θέατρο και τον Eρωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι!»

Ο ιστορικά ενιαίος χαρακτήρας της ελληνικής επιτρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος τη σύγχρονη μορφή της γλώσσας μας αν έρθουμε σε επαφή με την αρχική της μορφή, δηλαδή τη γλώσσα του Ομήρου, του Σοφοκλή, του Θουκυδίδη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και τόσων άλλων, ώστε να διαπιστώσουμε την ενότητα και τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας.

 

Η επαφή με τα αρχαία ελληνικά κείμενα, είναι ένα ταξίδι στον πλούσιο κόσμο των ιδεών της αρχαίας Ελλάδας, βασικό μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί ταυτόχρονα κληροδότημα στη παγκόσμια διανόηση. H μελέτη και η κατανόηση της πνευματικής δημιουργίας των αρχαίων προγόνων μας, διαμορφώνει ανθρώπους με αρετή και σεβασμό στις αιώνιες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ηθικής και του ωραίου.

Οι ομηρικοί ήρωες ως σύμβολα αρετής και ηρωισμού, η ταπεινοφροσύνη του Σωκράτη ότι είχε συνείδηση της άγνοιάς του, όταν δίδασκε «ἕν οἷδα ὅτι οὐδέν οἷδα», ο ύμνος της Αντιγόνης του Σοφοκλή στην αγάπη, με τη φράση «οὔ τοι συνέχθειν ἀλλἀ συμφιλεῖν ἔφυν», εμπνέουν και συμβάλλουν στην ηθική καλλιέργεια σε μια εποχή πτώσης των αξιών και έλλειψης προτύπων.

Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η διάθεση κατανόησης του δικού σου εντρυφώντας, διαμέσου των αρχαίων ελληνικών κειμένων, στην ελληνική γλώσσα και κατ’ επέκταση στην ελληνική κουλτούρα οδηγεί στην κατανόηση και το σεβασμό αυτού που θεωρείται ξένου και διαφορετικού.

Παράλληλα, τα αρχαία ελληνικά είναι ένα εργαλείο δοκιμασμένο στην πορεία του χρόνου για την αποτελεσματικότητά του στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως η πειθαρχία στη νόηση και στο λόγο, η μνημονική ικανότητα, η κριτική σκέψη, η παρατηρητικότητα και η αναγνώριση στην αξία της λεπτομέρειας, εφόδια τα οποία είναι κυρίως στις μέρες μας απαραίτητα σε όλους.

Ο Σεμιναριακός κύκλος Αρχαίων Ελληνικών κειμένων στην ARTENS, στόχο έχει την γνωριμία με την αρχαία ελληνική γλώσσα με ευφάνταστες και σύγχρονες μεθόδους και την εννοιολογική προσέγγιση και ανάλυση αποσπασμάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Το πρόγραμμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Γλωσσικός πλούτος αρχαίας ελληνικής, η συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό λεξιλόγιο, σε άλλες γλώσσες αλλά και δάνεια στην επιστημονική ορολογία.
  • Βασικά στοιχεία γραμματικής, συντακτικού και μορφολογίας αρχαιοελληνικού κειμένου.
  • Προσέγγιση αποφθεγμάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με στόχο την κατανόησή τους μέσω της συντακτικής ανάλυσης.
  • Εννοιολογική ανάλυση των διαχρονικών νοημάτων των κειμένων του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Θουκυδίδη, του Ευριπίδη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη κ.α.

Με την ολοκλήρωση του εν λόγω σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα εντοπίσουν βελτίωση στη σύνταξη, στην ορθογραφία, στην ακριβολογία και στη σαφήνεια στο λόγο τους, καθώς το μεταφραστικό παιχνίδι μεταξύ αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας οδηγεί στην πληρέστερη εκμάθηση της νέας ελληνικής και παρέχει γλωσσική αυτοπεποίθηση στους ομιλούντες την ελληνική.

Παράλληλα, το ταξίδι αυτό θα συμβάλλει στην πνευματική, αισθητική και ηθική καλλιέργεια, μέσω της επαφής με τα υψηλά νοήματα και την ακριβολογία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συνολικά στη γνωριμία με την Τέχνη του Λόγου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Σοφία Πηλιχού
Σοφία ΠηλιχούΔιδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών
Η Σοφία Πηλιχού είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας) επίσης του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Μάθε τα νέα της Artens!