Project Description

Δημιουργική Γραφή

Κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00
Εισηγείται η Αργυρώ Μαντόγλου

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

Στο Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής με την Αργυρώ Μαντόγλου, μαθαίνουμε να εντοπίζουμε, να «φιλτράρουμε» και να αξιοποιούμε την πρώτη ύλη της γραφής: μνήμες, όνειρα, αισθήσεις, καθημερινά συμβάντα  και προσωπικές εμπειρίες.

Το εργαστήριο έχει ως στόχο την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των «μπλοκαρισμένων»  δυνατοτήτων. Μαθαίνουμε να  «συσσωρεύουμε» το πολύτιμο υλικό που μας παρέχεται καθημερινά στο δρόμο και στους εξωτερικούς χώρους, μαθαίνουμε  να το «αξιοποιούμε» και να του δίνουμε μια θέση στη δική μας Χώρα της Γραφής.

 Μέσα από φωτογραφίες που θα μας δοθούν ή και δικές μας, μέσα από σκηνές κινηματογραφικών ταινιών και αποσπάσματα από βιβλία, μαθαίνουμε τεχνικές προκειμένου να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντες χαρακτήρες και «ζωντανές» σκηνές.

Αναζητώντας τη ρίζα της έμπνευσης και απελευθέρωσης της φαντασίας θα εργαστούμε με τις αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή και όραση), με παλιά ξεχασμένα βιώματα και μνήμες. Θα «συνεργαστούμε» με τον παλιό μας εαυτό, τον έφηβο και το παιδί και θα «δανειστούμε» το φρέσκο βλέμμα του. Έμφαση θα δοθεί στον εναλλακτικό και καινοτόμο τρόπο μεταγραφής της εμπειρίας, στη βαρύτητα της λέξης, στην ιδιαίτερη έκφραση του καθενός και στην ενίσχυση της δικής μας φωνής προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη και η πρωτοτυπία του γραπτού μας.

Ζωή; Λογοτεχνία;
Να διεισδύσει το ένα μέσα στο άλλο;
Τι υπεράνθρωπη προσπάθεια!
Βιρτζίνια Γουλφ

Δ

Δημιουργική Γραφή (τμήμα προχωρημένων)

Κάθε Τετάρτη 17:00 – 20:00
Εισηγείται η Αμάντα Μιχαλοπούλου

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής

Μικρές Αθηναϊκές Ιστορίες

Σε αυτή την ενότητα θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα στη Δημιουργική Γραφή και θα γράψουμε μικρές αθηναϊκές ιστορίες που θα εκδοθούν σε βιβλίο, μαζί με τις φωτογραφίες που τις ενέπνευσαν. Το βιβλίο θα εκδοθεί προσεχώς από την ARTENS.

Οι συμμετέχοντες, βασισμένοι σε προσωπικές φωτογραφίες και φωτογραφικά τεκμήρια, θα γράψουν μια ιστορία επιχειρώντας να συγκεράσουν βίωμα και μυθοπλασία, ενώ από συνάντηση σε συνάντηση θα πειραματίζονται με το ύφος, την ατμόσφαιρα, ακόμη και το περιεχόμενο των ιστοριών τους.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο τα μαθήματα θα είναι τρίωρα και θα έχουμε καλεσμένους από το χώρο της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας -των τεχνών γενικότερα- που θα μας μιλήσουν για εναλλακτικές πηγές έμπνευσης και θα μας βοηθήσουν να δούμε σφαιρικά τα ζητήματα της αφηγηματικότητας. Οι πρώτες δύο συναντήσεις θα θέσουν το πλαίσιο (αναζήτηση φωτογραφιών και θέματος), στη συνέχεια προβλέπεται διάλειμμα ενός μήνα για την έρευνα και τη συγγραφή. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τρίωρες συναντήσεις  στις οποίες θα εναλλάσσεται θεωρία της λογοτεχνίας, ασκήσεις και διορθώσεις κειμένων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές που έχουν ήδη παρακολουθήσει δημιουργική γραφή με την Αμάντα Μιχαλοπούλου τα τελευταία χρόνια. Αν υπάρξουν ελεύθερες θέσεις θα συμπληρωθούν από νέους συγγραφείς που ενδιαφέρονται- με την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη εκδώσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα ή διαδικτυακά.

Ημερομηνίες Σεμιναρίου:
3, 10 Απριλίου
15, 22, 29 Μαίου
5, 12 Ιουνίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Αργυρώ Μαντόγλου
Αργυρώ ΜαντόγλουΣυγγραφέας
Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων, μιας συλλογής διηγημάτων και δυο ποιητικών συλλογών. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα έτη 2007-2009 και μέλος της Επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης (2002-2006) και (2011-2012). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αμάντα Μιχαλοπούλου
Αμάντα ΜιχαλοπούλουΣυγγραφέας
Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει αποσπάσει το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω (Γιάντες, 1996), το βραβείο διεθνούς λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Μάθε τα νέα της Artens!