Project Description

Δημιουργική Γραφή

Κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00
Εισηγείται η Αργυρώ Μαντόγλου

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

Στο Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής με την Αργυρώ Μαντόγλου, μαθαίνουμε να εντοπίζουμε, να «φιλτράρουμε» και να αξιοποιούμε την πρώτη ύλη της γραφής: μνήμες, όνειρα, αισθήσεις, καθημερινά συμβάντα  και προσωπικές εμπειρίες.

Το εργαστήριο έχει ως στόχο την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των «μπλοκαρισμένων»  δυνατοτήτων. Μαθαίνουμε να  «συσσωρεύουμε» το πολύτιμο υλικό που μας παρέχεται καθημερινά στο δρόμο και στους εξωτερικούς χώρους, μαθαίνουμε  να το «αξιοποιούμε» και να του δίνουμε μια θέση στη δική μας Χώρα της Γραφής.

 Μέσα από φωτογραφίες που θα μας δοθούν ή και δικές μας, μέσα από σκηνές κινηματογραφικών ταινιών και αποσπάσματα από βιβλία, μαθαίνουμε τεχνικές προκειμένου να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντες χαρακτήρες και «ζωντανές» σκηνές.

Αναζητώντας τη ρίζα της έμπνευσης και απελευθέρωσης της φαντασίας θα εργαστούμε με τις αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή και όραση), με παλιά ξεχασμένα βιώματα και μνήμες. Θα «συνεργαστούμε» με τον παλιό μας εαυτό, τον έφηβο και το παιδί και θα «δανειστούμε» το φρέσκο βλέμμα του. Έμφαση θα δοθεί στον εναλλακτικό και καινοτόμο τρόπο μεταγραφής της εμπειρίας, στη βαρύτητα της λέξης, στην ιδιαίτερη έκφραση του καθενός και στην ενίσχυση της δικής μας φωνής προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη και η πρωτοτυπία του γραπτού μας.

Ζωή; Λογοτεχνία;
Να διεισδύσει το ένα μέσα στο άλλο;
Τι υπεράνθρωπη προσπάθεια!
Βιρτζίνια Γουλφ

Δημιουργική Γραφή

Κάθε Τετάρτη 18:00 – 20:00
Εισηγείται η Αμάντα Μιχαλοπούλου

Σεμινάριο Δημιουργικής ΓραφήςΣτο Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής θα μάθουμε να οργανώνουμε την πλοκή μιας ιστορίας και να παρατηρούμε πως μεταμορφώνεται η αφήγηση όταν αλλάζει η οπτική γωνία, ο τόπος, ο χρόνος και -κυρίως- η πρόθεσή μας. Θα μιλήσουμε για το χιούμορ, την ειρωνεία, την αλληγορία, την αληθοφάνεια σε ένα λογοτεχνικό κείμενο. Και για πιο δύσκολα ζητήματα: τον ναρκισσισμό, την περιττολογία, την ειλικρίνεια της πρόθεσης, το πρόβλημα της αντίστασης. Θα παρατηρήσουμε πώς και πότε λειτουργούν οι συμπτώσεις. Θα δούμε πώς η δομή, ο ρυθμός και η θερμοκρασία της αφήγησης επιδρούν σε αυτό που θέλουμε να γράψουμε. Θα παίξουμε με τα είδη- από το επιστολικό διήγημα ως το ψευδό ντοκουμέντο.

Με άλλα λόγια: θα μάθουμε τους χρυσούς κανόνες της συγγραφής. Μετά θα προσπαθήσουμε να τους ξεχάσουμε, για να αυτοσχεδιάσουμε και να βρούμε τελικά ποιος είναι ο δικός μας, μοναδικός τρόπος να αφηγούμαστε συναρπαστικές ιστορίες. Η λογοτεχνία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε τα κείμενα -αλλά και την ίδια τη ζωή- με μεγαλύτερη κατανόηση, δημιουργικότητα και ειλικρίνεια.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Αργυρώ Μαντόγλου
Αργυρώ ΜαντόγλουΣυγγραφέας
Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων, μιας συλλογής διηγημάτων και δυο ποιητικών συλλογών. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα έτη 2007-2009 και μέλος της Επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης (2002-2006) και (2011-2012). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αμάντα Μιχαλοπούλου
Αμάντα ΜιχαλοπούλουΣυγγραφέας
Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει αποσπάσει το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω (Γιάντες, 1996), το βραβείο διεθνούς λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Μάθε τα νέα της Artens!