Project Description

Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης

Σεμινάρια Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης

«Ακραίες όψεις της μελαγχολίας στην τέχνη»

Το νέο σεμινάριο Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης, που εισηγείται η Κατερίνα Ζαχαροπούλου πραγματεύεται τη Μελαγχολία έτσι όπως εκφράζεται στο έργο σύγχρονων καλλιτεχνών μέσα στο πλαίσιο  πολιτικών, κοινωνικών και προσωπικών παραμέτρων. Από τον ορισμό του Ιπποκράτη για την Μελαγχολία.
-ο Ιπποκράτης, στηριζόμενος στη διδασκαλία των Προσωκρατικών όσον αφορά τα 4 στοιχεία που αποτελούν το Σύμπαν (Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας), υποστήριζε ότι τα 4 αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τους 4 ζωογόνους χυμούς, οι οποίοι με την σειρά τους προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία και την σωματική διάπλαση του ατόμου.

-ο φιλόσοφος Lieven de Cauter ονομάζει «πολιτική μελαγχολία» το αίσθημα ψυχολογικής βύθισης, μίγμα ενόχλησης, θυμού, απελπισίας, δυσπιστίας, λύπης και εγκλωβισμού-  αποδόθηκαν  στην τέχνη μορφές και εικόνες που εκφράζουν την μελαγχολία σε όλο το εύρος της σημασίας της.

Οι καλλιτέχνες διαχρονικά παρατηρούν και αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά μέσα από το φίλτρο της δημιουργίας, της ενσυναίσθησης, της ποίησης και του μεταβολισμού της πραγματικότητας σε άλλες περισσότερο  εσωτερικές και προσωπικές αφηγήσεις μέσα στις οποίες γίνονται πιθανότητες οι συναντήσεις με δυναμικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστούν έργα από όλο το χρονικό της Μελαγχολίας στη τέχνη ως τις μέρες μας, διατρέχοντας τις περιόδους των μεγάλων αλλαγών στον κόσμο έως  τους ακραίους τρόπους έκφρασής τους μέσα στην τέχνη, από τον Άλμπρεχτ Ντύρερ έως τους Βιεννέζους Actionists της δεκαετίας του ’60,ως την σημερινή σύγχρονη απόδοση μέσω της video art και του graffiti,  εστιάζοντας στη διερεύνηση των σωματικών, φραστικών, παραστατικών και δημόσιων ακροτήτων.

Φτάνοντας στον 21ο αιώνα θα ανιχνευθούν οι τρόποι και τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών που παρατηρώντας τα προβλήματα της εποχής μας, τις αλλαγές στην έκφραση πολιτικής, την οικολογική απειλή, και την αποτυχία των πολιτικών να εμπνεύσουν και να ηγηθούν οδηγώντας τους λαούς εκτός κρίσης, δημιουργούν έργα που όχι μόνο φωτίζουν τα προβλήματα από τη μεριά του καθημερινού ανθρώπου, αλλά προτείνουν τρόπους αντίληψής τους που ενδεχομένως βοηθούν σε μια ποιητική και συχνά χιουμοριστική ανάγνωση της Μελαγχολίας. Ως εκ τούτου σε ένα βίωμα περισσότερο ανεκτό και ελπιδοφόρο, ακριβώς επειδή κοιτά προς το πρόβλημα από την πλευρά της ανθρώπινης φύσης και όχι της ωμής διαχείρισης της πραγματικότητας.

Οι 11 ενότητες των διαλέξεων είναι:

 1. Η Μελαγχολία και η Ιστορία.
 2. Η Μελαγχολία ως πηγή Δημιουργίας.
 3. Η Μελαγχολία και η Επιστήμη.
 4. Η Μελαγχολία και το Σώμα.
 5. Η Μελαγχολία  και η Μουσική.
 6. Η Μελαγχολία και ο Δημόσιος χώρος.
 7. Η Μελαγχολία των Σχέσεων.
 8. Η Μελαγχολία και ο Εαυτός.
 9. Η Μελαγχολία των Πολιτικών και της Πολιτικής
 10. Η Μελαγχολία της πόλης.
 11. Η Μελαγχολία της Παγκοσμιοποίησης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Κατερίνα ΖαχαροπούλουΕικαστικός
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός. Από το 2003 παρουσιάζει στην ΕΡΤ την εκπομπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την μοναδική εδώ και χρόνια εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Μάθε τα νέα της Artens!