Project Description

Εργαστήριο Συγγραφής Σεναρίου   δια ζώσης + on line

Κάθε Τρίτη 18:00 – 20:00
Εισηγείται η Δέσποινα Χαραλάμπους

Σεμινάρια Συγγραφής Σεναρίου

Το Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου στην ARTENS με την Δέσποινα Χαραλάμπους απευθύνεται σε εκείνους που αγαπούν το σύγχρονο σινεμά και επιθυμούν να μυηθούν με ευχάριστο και αποδοτικό τρόπο στην συγγραφή σεναρίων οποιουδήποτε κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού είδους. Επίσης καλύπτει απόλυτα και όσους έχουν ήδη γνώσεις συγγραφής σεναρίου και επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο σε μοντέρνους τρόπους αφήγησης.

Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει σε κάθε ένα από τα 11 μαθήματα: μία ώρα με πρακτικές ασκήσεις σεναρίου με την τεχνική του brain storming, μία ώρα αξιολόγηση και επεξεργασία των ιδεών των μαθητών και μία ώρα θεωρία με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

1/ Εισαγωγή και ανάλυση του σεναρίου ως ένα ειδικό μέρος του γραπτού λόγου. Διαφορές του από τα άλλα λογοτεχνικά είδη.
2/ Τα στάδια επεξεργασίας ενός σεναρίου: Κεντρική Ιδέα – Concept (πώς δημιουργείται, πώς εξελίσσεται, πώς παρουσιάζεται), Τreatment (τι είναι, τι περιλαμβάνει, σε τι αποσκοπεί), Script Outline (τι είναι και πώς βοηθά τον/την σεναριογράφο), Σενάριο (ποια μορφή έχει, ορολογία, παρουσίαση).
3/ Βασική δομή των σεναρίων ταινίας μεγάλου και μικρού μήκους και παραλλαγές της. Σενάρια ντοκιμαντέρ.
4/ Ανάπτυξη των χαρακτήρων του σεναρίου,
5/ Ανάπτυξη της δράσης και της πλοκής.
6/ Γραμμική και μη γραμμική αφήγηση, άλλα είδη κινηματογραφικής αφήγησης.
7/ Διάλογοι, ρυθμός, δραματικές συγκρούσεις.
8/ Κινηματογραφική ορολογία, κινηματογραφικές ειδικότητες, όροι που χρησιμοποιούνται στο σενάριο.
9/ Εκπαίδευση στα ειδικά λογισμικά συγγραφής σεναρίου.
10/ Αναφορά στα κινηματογραφικά είδη από τη σκοπιά του σεναρίου.
11/ Συνοδευτικά έγγραφα και απαραίτητες ενέργειες: κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, τελικό φορμάρισμα, logline, tagline, επιλογή του κατάλληλου τίτλου, τρόποι προώθησης, συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Ανάλυση και τεχνικές του pitching.

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Σεμινάριο – Εργαστήριο Συγγραφής Σεναρίου της ARTENS, ενθαρρύνονται αποφασιστικά να εξασκούν τη γραφή τους μέσα από ένα μεγάλο αριθμό ασκήσεων που αφορούν κάθε φορά την αντίστοιχη θεματική των μαθημάτων.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ARTENS
Φτιάξτε μια μικρή ιστορία, τι θα μπορούσε να συμβεί;

  1. Ο Μ. μπαίνει μέσα σ’ ένα γεμάτο μεγάλο ασανσέρ ενός πολυώροφου κτιρίου. Το ασανσέρ παγιδεύεται ανάμεσα στους ορόφους.
  2. Ο εννιάχρονος Δημήτρης συναντά τους νέους παράξενους ενοίκους του διπλανού διαμερίσματος.
  3. Το πλοίο μόλις έχει σαλπάρει. Η Κ. γυρίζει στο σαλόνι από μια βόλτα στο κατάστρωμα και δεν μπορεί να βρει πουθενά τον άντρα της.
  4. Δύο εντελώς άγνωστα μεταξύ τους πρόσωπα ξυπνούν δεμένα και φιμωμένα μέσα σ’ ένα χωράφι. (Ποιοι είναι, πώς έφτασαν εκεί και πώς θα γυρίσουν πίσω;;)
  5. Η Μαρίνα φοβάται: τα σκυλιά / τις άσπρες μπλούζες / τη θάλασσα / τους γέρους / τις σειρήνες.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Δέσποινα Χαραλάμπους
Δέσποινα ΧαραλάμπουςΣεναριογράφος, Σκηνοθέτης & Μοντέζ
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική και Σκηνοθεσία ενώ συμμετείχε κατόπιν επιλογής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης “Script & Pitch” και “Sources2” για τη συγγραφή και ανάπτυξη σεναρίων, καθώς και τα προγράμματα ανάπτυξης σχεδίων “Trans Atlantic Partners” και “European Films Crossing Borders”. Διευθύνει την εταιρεία οπτικοακουστικών παραγωγών Two Times Filmmaking. Ασχολείται φανατικά με τη σύγχρονη τεχνολογία και τους υπολογιστές και παραμένει σε όλη της τη ζωή ένθερμη οπαδός της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού κινηματογράφου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Όνοματεπώνυμο*

Email*

Θέμα

Σχόλια