Project Description

Επιμέλεια Εκθέσεων

Κάθε Παρασκευή 18:00 – 20:00
Εισηγείται η Ξένια Καλπακτσόγλου

Σεμινάριο Επιμέλειας Εκθέσεων

Το Σεμινάριο Επιμέλειας Εκθέσεων αποτελείται από 11 αυτόνομες ενότητες στις οποίες προσεγγίζονται, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, θέματα που αφορούν την επιμέλεια και οργάνωση εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων από την επιμελήτρια Ξένια Καλπακτσόγλου.

Η επιμέλεια εκθέσεων σύγχρονης τέχνης έχει αναπτυχθεί ως πεδίο αλληλοεπικαλύψεων και αλληλοσυνδέσεων μιας σειράς δραστηριοτήτων, καθηκόντων και ρόλων που μέχρι πριν, όχι και τόσα πολλά χρόνια, διαχωρίζονταν και αποδίδονταν σαφέστερα σε διαφορετικά επαγγέλματα, κλάδους και ιδρύματα.

Αυτή η εξέλιξη επηρέασε την έννοια της επιμέλειας και διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της πέρα από την επιλογή, τη θεωρητική πλαισίωση, την διοργάνωση και τελικά την παρουσίαση έργων σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Η επιμέλεια νοείται ως μία πολιτιστική πρακτική, η οποία πηγαίνει αποφασιστικά πέρα από την πραγματοποίηση εκθέσεων. Αποτελεί μια πράξη με την δική της ευθύνη να δημιουργεί, να αντανακλά και να μεταδίδει την εμπειρία, την έρευνα, την γνώση αλλά και να συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση, την συζήτηση και την ανταλλαγή γνώσεων, την ανάλυση και την κριτική, την έρευνα, την αρχειοθέτηση, την επιτέλεση, ενώ όλο και πιο συστηματικά, φαίνεται να επιθυμεί να κατανοήσει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα ή ακόμα και να αλλάξει τον κόσμο γύρω μας.

Το σεμινάριο θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις ιστορικές καταβολές, τις τρέχουσες σχέσεις, τις συνθήκες και τις δυνατότητες που έχουν διαμορφώσει την επιμέλεια ως ανεξάρτητη πολιτιστική πρακτική.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην προσέγγιση της επιμέλειας ως «ομαδικής υπόθεσης», ως αποτέλεσμα αλληλεξάρτησης, συνεργασίας και σύμπραξης πολλών ατόμων, τόσο σε επίπεδο σύλληψης όσο και σε επίπεδο υλοποίησης. Παράλληλα, θα παρουσιάσει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η αντίληψή μας για την σύγχρονη τέχνη έχει επηρεαστεί από την επιμελητική πρακτική και τις πολλαπλές συζητήσεις γύρω από αυτήν.

Οι συναντήσεις επικεντρώνονται στην αναζήτηση και κατανόηση της επιμελητικής πράξης. Έτσι, θα σκιαγραφηθούν οι πολυπλοκότητες και οι αντιθέσεις της καλλιτεχνικής εργασίας και παραγωγής σε περιόδους κρίσης και αλλαγής, μέσα από παραδείγματα πρακτικής με βασικό σημείο αναφοράς την πόλη της Αθήνας. Παράλληλα θα τεθούν θέματα του πως «στήνουμε» πρακτικά μια έκθεση ξεκινώντας από τον απεριόριστο αριθμό πιθανών ρυθμίσεων έργων, την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση/χορηγία, τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων εώς το φωτισμό, τη σήμανση, τις ξεναγήσεις και τον αριθμό των επισκεπτών της.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, καλούνται αρχικά να συντάξουν ένα κείμενο είτε προσεγγίζοντας κριτικά μία έκθεση της επιλογής τους, είτε αναλύοντας ευρύτερα θέματα εκθεσιακών και επιμελητικών πρακτικών των τελευταίων χρόνων. Στην πορεία, συμμετέχουν σε μικρές ομάδες και επεξεργάζονται δικές τους επιμελητικές προτάσεις προς υλοποίηση.

Θεματικές ενότητες του σεμιναρίου:

  • Η επιμελητική εργασία ως αντίδραση στις πρωτότυπες και ενοποιημένες μορφές της πολιτιστικής παραγωγής
  • Επιμέλεια εκθέσεων και κοινωνία: η επιμελητική πράξη ως τόπος διαμεσολάβησης
  • Συμμετοχική επιμέλεια ή συνεπιμέλεια
  • Συνεργασίες και δίκτυα
  • Η σχέση της επιμέλειας με την καλλιτεχνική πρακτική/έρευνα και την θεωρητική/κριτική προσέγγιση
  • η κυριαρχία του επιμελητή ως δημιουργικού υποκείμενου
  • «μουσικές καρέκλες»: ο ανεξάρτητος επιμελητής – καλλιτέχνης, ο καλλιτέχνης – επιμελητής και ο θεατής – συμπαραγωγός
  • Παίζοντας σκράμπλ στο google translate: ‘discursivity’, ‘collaboration’ ‘participation’, ‘educational turn’ ‘performativity’ , ‘visual culture’…
  • Οι διακυμάνσεις, οι ανάγκες και τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού και οι συνθήκες που ορίζουν την δράση τους

Περιοδικά, το σεμινάριο φιλοξενεί καλεσμένους που δραστηριοποιούνται στην επιμέλεια και θα παρουσιάζουν τη δράση τους θέτοντας προς συζήτηση τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως προς την υλοποίησή τους. Κατά περίπτωση, το σεμινάριο θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε εκθέσεις, δρώμενα, συζητήσεις κ.λπ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Ξένια Καλπακτσόγλου
Ξένια ΚαλπακτσόγλουΕπιμελήτρια εκθέσεων
Η Ξένια Καλπακτσόγλου είναι επιμελήτρια εκθέσεων και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά. Είναι συνδιδρύτρια της Μπιενάλε της Αθήνας. Την περίοδο 2006-2008 διετέλεσε διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Artistic Research στο Zurich University of the Arts / Linz University of the Arts.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Όνοματεπώνυμο*

Email*

Θέμα

Σχόλια