Project Description

Δημιουργική Γραφή δια ζώσης + on line
Από το βίωμα στο χαρτί (Α’ κύκλος)

Κάθε Τετάρτη 18:00 – 20:00

Εισηγείται η Αργυρώ Μαντόγλου

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

Στο Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής με την Αργυρώ Μαντόγλου στην ARTENSθα ασκηθούμε στον τρόπο άντλησης υλικού από το περιβάλλον μας αλλά και από τη δική μας προσωπική ιστορία. Επίσης, θα μάθουμε να εντοπίζουμε τα ερεθίσματα εκείνα που προσφέρονται σε ένα αστικό τοπίο αλλά και σε εσωτερικούς, ιδιωτικούς χώρους, προκειμένου να συνθέσουμε τις δικές μας γραπτές αφηγήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα αυτοτελές διήγημα ή να ενταχθούν σε ένα έργο μεγαλύτερης έκτασης (νουβέλα/ μυθιστόρημα).

Θα εργαστούμε με τις αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή και όραση), με παλιά ξεχασμένα βιώματα και μνήμες και θα ενισχύσουμε τις τεχνικές εκείνες που βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας. Θα «συνεργαστούμε» με τον παλιό μας εαυτό, τον έφηβο και το παιδί και θα «δανειστούμε» το φρέσκο βλέμμα του. Έμφαση θα δοθεί στον εναλλακτικό και καινοτόμο τρόπο μεταγραφής της εμπειρίας, στη βαρύτητα της λέξης, στην ιδιαίτερη έκφραση του καθενός και στην καλλιέργεια της δικής μας φωνής προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη και η πρωτοτυπία του γραπτού μας.

Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις θα μάθουμε:

  • Να εντοπίζουμε τις εικόνες εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή του δικού μας αφηγηματικού κόσμου• εικόνες που μπορεί να ενταχθούν και να ενσωματωθούν στο εν εξελίξει γραπτό μας.
  • Θα μάθουμε να «αξιοποιούμε» τα βιώματά μας και τις δικές μας εμπειρίες, τον τρόπο κατασκευής αλησμόνητων χαρακτήρων και θα εξετάσουμε τις τεχνικές εκείνες που βοηθούν στη δημιουργία ζωντανών σκηνών και συναρπαστικών ιστοριών.
  • Κυρίως, θα μάθουμε να παρατηρούμε τον κόσμο, την τέχνη αλλά και την καθημερινότητα ως συγγραφείς: Να διακρίνουμε τον υπαινιγμό, το παράδοξο, την πολυσημία, τη συνύπαρξη μικρόκοσμων και τις ασυνείδητες ορμές στον κόσμο που μας περιβάλλει. Μέσα από αποσπάσματα βιβλίων που θα μας δοθούν, φωτογραφίες, έργα τέχνης, σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, θα ασκηθούμε στο να χτίζουμε την ατμόσφαιρα, να δημιουργούμε χαρακτήρες, να επινοούμε διαλόγους, πλοκή, ανατροπές και να τροφοδοτούμε το γραπτό μας με ζωντανές μεταφορές και ανατρεπτικές σκηνές.

Δημιουργική Γραφή – Μυθιστόρημα δια ζώσης + on line
Σχεδιασμός, εκτέλεση και ολοκλήρωση  (Β’ κύκλος)

Κάθε Τετάρτη 20:30 – 22:30
Εισηγείται η Αργυρώ Μαντόγλου

Σεμινάριο ΜυθιστορήματοςΣτο Σεμινάριο «Μυθιστόρημα: η περιπέτεια της γραφής στο 21ο αιώνα» θα επεξεργαστούμε τις απαραίτητες τεχνικές για τη γραφή ενός μυθιστορήματος.
Έχοντας ανασύρει στην επιφάνεια το πρωτογενές υλικό της γραφής, οι συμμετέχοντες θα δοκιμαστούν σε ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις και στη σχεδίαση και εκτέλεση του δικού τους έργου.

Ταυτόχρονα, μελετώντας αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα, θα εκπαιδευτούν να  αναγνωρίζουν την εφαρμογή των τεχνικών που διδάσκονται, να εντοπίζουν τον τρόπο που δόκιμοι συγγραφείς χειρίζονται τα προς συζήτηση θέματα, να αποκωδικοποιούν τα σύμβολα, να αφουγκράζονται το ρυθμό, τις παύσεις, τις κλιμακώσεις και τις ανατροπές. Επίσης, μέσα από τη «μύηση» στις σύγχρονες λογοτεχνικές θεωρίες, θα ασκηθούν στο να  «ξεκλειδώνουν» τις «κρυμμένες» έννοιες και τις δυσδιάκριτες αρετές που καθιστούν ένα κείμενο μοναδικό.

Μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουμε είναι:

1/ Επιλογή αφηγητή και οπτικής γωνίας. Συζήτηση για τις μεταβαλλόμενες οπτικές, τη δημιουργία κύριων και δευτερευόντων χαρακτήρων και τη δυναμική της πλοκής και των ανατροπών. Θα συζητηθούν τα είδη (διήγημα, μυθιστόρημα, αφήγημα) και θα δοθούν οι ανάλογες ασκήσεις και εργασίες.

2/ Η σχέση ανάμεσα σε ατομική και συλλογική εμπειρία: Τι καθιστά ένα προσωπικό βίωμα οικουμενικό.
Η εξωτερική πραγματικότητα, ιστορικά γεγονότα, κοινωνικοπολιτικές τριβές και τρόποι ενσωμάτωσής τους στο αφηγηματικό «περιβάλλον». Επίσης, θα συζητηθούν οι τεχνικές με τις οποίες η τρέχουσα πραγματικότητα και η προσωπική εμπειρία μπορεί να εμπλουτίσει και να προσδώσει  οικουμενική διάσταση στο χειρόγραφό σας και θα δοθούν οι αντίστοιχες ασκήσεις.

3/ Σασπένς, κεφάλαια και αφηγηματικός χρόνος. Ατμόσφαιρα.

4/  Ο ρόλος του Ασυνειδήτου. Οι θέσεις και η ιδεολογία των Χαρακτήρων. Η βαρύτητα των διαλόγων.

5/ Ο  ρόλος του τυχαίου:  Η χρήση του τυχαίου και της σύμπτωσης ως αφηγηματικές τεχνικές όχι μόνο για τη δημιουργία σασπένς αλλά και για να έρθουν σε επαφή ετερόκλητοι κόσμοι, άνθρωποι και πολιτισμοί.

6/ Η επεξεργασία της γλώσσας των κειμένων που έχουν ήδη γραφεί. Θα ασχοληθούμε με τις βασικές τεχνικές της επιμέλειας του δικού μας γραπτού, (editing). Επίσης, θα συγκρίνουμε έργα πριν την επιμέλεια και μετά. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με το «Οι Αρχάριοι» του Ρέιμον Κάρβερ.

Τα καλύτερα βιβλία αγγίζουν το βαθύτερο υπόστρωμα της ύπαρξής μας ερμηνεύοντας ενίοτε την πραγματικότητα που μοιάζει απροσπέλαστη. Ο συγγραφέας ενσωματώνει πέρα από έναν αριθμό βιωμάτων (δικά του ή ξένα) κι έναν μεγάλο αριθμό τεχνικών, χωρίς αυτές να γίνονται άμεσα ορατές στον αναγνώστη. Σαν ταχυδακτυλουργός αποσπά την προσοχή ενώ υπογείως προετοιμάζει αυτό που θα εμφανιστεί στη συνέχεια. Σε ένα αφήγημα (μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης) παρουσιάζονται χαρακτήρες που ζουν, δρουν, αντιδρούν, σχετίζονται κι αλλάζουν. Χαρακτήρες που δοκιμάζονται από τα τρέχοντα γεγονότα και την Ιστορία. Οι τεχνικές δίνουν μορφή στα βιώματα, τα καθιστούν  συναρπαστικά και ενδιαφέροντα.

Αν και δυσδιάκριτες είναι τα ίδιο σημαντικές για το γραπτό μας όσο τα θεμέλια ενός σπιτιού. Αυτό που προσδίδει σε μια ιστορία νόημα είναι η ικανότητα του  συγγραφέα να διεισδύει σε βάθος, να δημιουργεί πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, σύνθετες καταστάσεις, ενσωματώνοντας στη δράση, γεγονότα (κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά, φυσικά φαινόμενα ή καταστροφές κ.ά) ιδιωτικές εμπειρίες, ακόμα και αφηρημένες φιλοσοφικές έννοιες.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Αργυρώ Μαντόγλου
Αργυρώ ΜαντόγλουΣυγγραφέας
Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων, μιας συλλογής διηγημάτων και δυο ποιητικών συλλογών. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα έτη 2007-2009 και μέλος της Επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης (2002-2006) και (2011-2012). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Όνοματεπώνυμο*

Email*

Θέμα

Σχόλια