Αργυρώ Μαντόγλου

Αργυρώ Μαντόγλου

Στην ARTENS διδάσκει κάθε Τετάρτη το σεμινάριο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων, μιας συλλογής διηγημάτων και δύο ποιητικών συλλογών. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Κριτική Θεωρία. Άρθρα, κριτικές και θεωρητικά κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μετάφραση και την διδασκαλία.

Το «Νύφη από Πολυεστέρα» ήταν υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω το 2003 και το μυθιστόρημά της Λευκή ρεβάνς για το βραβείο περιοδικού Αναγνώστης και για το Athens Prize for Literature το 2013.

Έχει μεταφράσει, ανάμεσα σε άλλα μεγάλα ονόματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, και έργα των Τζορτζ Έλιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χένρι Τζέιμς, Τζέιν Όστεν, Τζιν Ρις, Άλι Σμιθ, Πίτερ Κάρεϊ, Καζούο Ισιγκούρο και Χαρούκι Μουρακάμι, για τη μετάφραση του οποίου (Κάφκα στην Ακτή) πήρε το βραβείο Αναγνωστών Public to 2016.

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στους «Κύκλους Επιμόρφωσης» των εκδόσεων Gutenberg, στην «Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών», στον «Νότιο, Χώρος Τέχνης και Δράσης». Σεμινάρια γραφής έχει, επίσης, δώσει στον Φωτογραφικό Κύκλο «Εννέα», στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, στο «Άλμα Ζωής», στο «Writing Centre of Wales» και σε άλλους φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία.

 

Έργα της:

(2017) Σώμα στη βιτρίνα, Μεταίχμιο
(2012) Λευκή ρεβάνς, Ψυχογιός
(2009) Όλα στο μηδέν, Ελληνικά Γράμματα
(2005) Bodyland Χώρα σωμάτων, Κέδρος
(2003) Νύφη από πολυεστέρα, Μεταίχμιο
(2001) Βλέφαρα με τατουάζ, Εκδόσεις Πατάκη
(1999) Βιρτζίνια Γουλφ Café, Απόπειρα