Project Description

Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ 

Εισηγείται η Διονυσία Κοπανά

Σεμινάρια Ντοκιμαντέρ

Στα σεμινάρια Ντοκιμαντέρ με την Διονυσία Κοπανά στην ARTENS θα αναλύσουμε την αισθητική, τα είδη, την ιστορία, τις τεχνικές και τις μεθόδους του δημιουργικού ντοκιμαντέρ. Θα μελετήσουμε όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωσή της. Θα ξεκινήσουμε από την εύρεση του θέματος, τη σύλληψη της ιδέας, την έρευνα, τον σχεδιασμό του σεναρίου, την προετοιμασία της παραγωγής, την σκηνοθεσία, το γύρισμα, το μοντάζ, την ολοκλήρωση του σεναρίου, την παρουσίαση του project για ανεύρεση χρηματοδότησης, το pitching, την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ και τέλος τη διανομή του. Με προβολές αποσπασμάτων από ταινίες ντοκιμαντέρ, ανάλυσή τους, ασκήσεις σκηνοθεσίας και παραδείγματα αφήγησης θα αναπτυχθεί η σκηνοθετική αντίληψη των συμμετεχόντων, καθώς θα έχουν έρθει σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης. Επιπλέον θα εξερευνήσουμε το τοπίο του ντοκιμαντέρ, παρακολουθώντας προβολές και κινηματογραφικές δράσεις που συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην πόλη. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, θα γίνουν παρουσιάσεις από ανθρώπους τους σινεμά, διάφορων ειδικοτήτων (μοντέρ, φωτογράφοι, σεναριογράφοι κ.α). Μετά το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει ο καθένας την ιδέα ενός ντοκιμαντέρ, μια καλοφτιαγμένη γραπτή παρουσίαση, με ένα τρέιλερ καθώς και ένα ολιγόλεπτο συλλογικό ντοκιμαντέρ. Έτσι θα είναι σε θέση να κάνουν το δικό τους ντοκιμαντέρ, υλοποιώντας την ιδέα τους, αφού θα έχουν πια μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας ντοκιμαντέρ από την ιδέα ως την υλοποίηση της.

Το Σεμινάριο Ντοκιμανέρ απευθύνεται σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ ως εργαλείο δουλειάς αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν να βρουν ένα τρόπο δημιουργικής έκφρασης.

Θεματικές ενότητες

  • Ιστορία του ντοκιμαντέρ-είδη-κατηγορίες. Τι είναι το ντοκιμαντέρ; Πώς ξεκίνησε; Ποια είναι η ανάγκη που το δημιούργησε; Ποια είναι η διαδρομή του; Ποια η θέση του στην ιστορία της Έβδομης τέχνης. Ποιοι υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ντοκιμαντερίστες; Ποια είναι τα είδη ντοκιμαντέρ; Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις; Οι δύο βασικές κατηγορίες του ντοκιμαντέρ. Η αυτοαναφορικότητα.
  • Εύρεση του θέματος. Πώς από την ιδέα περνάμε στην έρευνα; Πώς γίνεται η έρευνα για το θέμα και πώς το αναπτύσσουμε; Αναζήτηση χαρακτήρων. Η συμβιωτική σχέση δημιουργού-ταινίας. Τι καθορίζει τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ; Τον σχεδιασμό του σεναρίου. Τι εννοούμε όταν λέμε σενάριο στο ντοκιμαντέρ. Πώς συλλαμβάνουμε και παρουσιάζουμε γραπτά την ιδέα ενός ντοκιμαντέρ. Πώς φτιάχνουμε το φάκελο παρουσίασης της ιδέας.
  • Εισαγωγή στην κινηματογραφική γλώσσα και αισθητική -Βασικές αρχές της σκηνοθεσίας.
  • Εκφραστικά μέσα. Πλάνο, φακοί, μεγέθη πλάνων, θέσεις, γωνίες λήψης, κινήσεις κάμερας, σύνθεση κάδρου, ήχος, μουσική.
  • Εισαγωγή στο μοντάζ και την οπτική αφήγηση.
  • Τεχνικές αφήγησης.
  • Χρήση αρχειακού υλικού.
  • Η συνέντευξη και οι τεχνικές της.
  • Η οργάνωση του γυρίσματος – Το Γύρισμα – Συνεργάτες
  • Προώθηση -Διανομή. Πώς λειτουργεί η παγκόσμια αγορά του ντοκιμαντέρ. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ντοκιμαντέρ ως καλλιτεχνικό και εμπορικό προϊόν παράλληλα. Τα εγχώρια και τα διεθνή φεστιβάλ.
  • Παρουσίαση του project με στόχο τη χρηματοδότηση. Πώς το παρουσιάζουμε γραπτά.
  • Η δημιουργία του φακέλου. Τι πρέπει να περιλαμβάνει το treatment; Πώς ένα treatment αποκτά οπτική προσέγγιση και πώς οργανώνεται αφηγηματικά; Τι περιλαμβάνει ένα σωστό trailer; Τι είναι το Pitching;
    Το ντοκιμαντέρ δεν είναι κάτι άλλο από τον κινηματογράφο.
    Είναι κινηματογράφος. Είναι τέχνη, είναι μαγεία. Έτσι λοιπόν θα το προσεγγίσουμε.Το ντοκιμαντέρ αφηγείται ιστορίες. Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ απευθύνεται με αισθητικούς όρους στον θεατή, δεν είναι ένας απλός διαμεσολαβητής μεταξύ αυτού και της πληροφορίας, που έτσι κι αλλιώς είναι σε υπέρ- πληθώρα σήμερα. Αυτό που κάνει είναι να εκφράσει την δική του οπτική απέναντι σε αυτό που βλέπει, την δική του σύνδεση με την πραγματικότητα, να αποκαλύψει την δική του αλήθεια και να αφηγηθεί μια ιστορία με τον δικό του ιδιαίτερο και απολύτως μοναδικό τρόπο. Προσπαθεί να αναδείξει ένα άλλο βλέμμα, να οδηγήσει τον θεατή σε έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της ίδιας της ζωής, πέρα από τον δεδομένο τρόπο της τηλεόρασης. Έτσι, το ντοκιμαντέρ γίνεται ένα μέσο συνειδητοποίησης του κόσμου και των πολλαπλών επιπέδων της πραγματικότητας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Διονυσία Κοπανά
Διονυσία ΚοπανάΣκηνοθέτης
Η Διονυσία Κοπανά είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα και Ιστορία της Τέχνης στην Ιταλία. Εργάστηκε σε παραγωγές στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο. Δούλεψε ως φωτογράφος και αρθρογράφος σε περιοδικά. Έχει επίσης ασχοληθεί και με τη θεατρική σκηνοθεσία, τη συγγραφή σεναρίων ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Όνοματεπώνυμο*

Email*

Θέμα

Σχόλια