Θοδωρής Γκόνης

Στην ARTENS εισηγείται το σεμινάριο ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗΣ

Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996. Από το 1996 ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία.

Από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2007 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, και από το 2008 εως το 2011 του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Από το 2009 έως και το 2022 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και από το 2012 έως το 2022 του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ τις περιόδους 1994-1998 και 2008-2009, στη δραματική σχολή του Νεοελληνικού Θεάτρου Γ. Αρμένη την περίοδο 2007-2008, καθώς και στη δραματική σχολή Δήλος της Δήμητρας Χατούπη την περίοδο 2021-2022.

Το 1987 άρχισε η συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη (Κάιρο-Ναύπλιο-Χαρτούμ, Κοντά στη Δόξα μια στιγμή, Τένεδος, Βενετσιάνο, Το μέλι των Γκρεμών, Βουή του Μύθου, Ακρωτήριο Ταίναρον, Ένα τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο κ.α.). Ακολούθησαν συνεργασίες του με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Νικολόπουλο, Ορφέα Περίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Παντελή Θαλασσινό, Γιώργο Ανδρέου, Κώστα Λειβαδά, Χρήστο Θεοδώρου, Τάσο Γκρους, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Πέτρο Ταμπούρη, Δήμητρα Γαλάνη κ.α.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια συνεργάζεται στενά με τον συνθέτη Φώτη Σιώτα στο θέατρο και στο τραγούδι ( Τα Δεύτερα,  Δύο Λάθη).

Τραγούδια με λόγια δικά του έχουν τραγουδήσει αρκετοί από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Μανώλης Λυδάκης, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρης Μητροπάνος, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώτα Νέγκα, Ελένη Βιτάλη, Βούλα Σαββίδη, Τάνια Τσανακλίδου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ανδριάνα Μπάμπαλη,  Γιώργος Μεράτζας, Ιουλία Καραπατάκη, Κορίνα Λεγάκη, Γιάννης Διονυσίου κ.α.

Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, Γαβριηλίδης, Μεταίχμιο, ΚΑΠΑ Εκδοτική. Ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Ο κόσμος του Επενδυτή» και του «Δεύτερου Προγράμματος» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και του protagon.gr. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Καθημερινή».