Η ARTENS ξεκινά την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στις 22:15, το νέο κύκλο ανοιξιάτικων προβολών της, με το Γερμανικό αριστούργημα του Fritz Lang Ο Δράκος Του Ντύσσελντορφ (M), που προβλήθηκε το 1931.

Γραμμένο από την πολύ σημαντική συγγραφέα και σύζυγο του Λανγκ, Τέα Φον Χαρμπού, το Μ (αρχικό της λέξης Mörder, δολοφόνος) είναι το μεγαλύτερό τους έργο μετά τη Μητρόπολη (1927), τους Νιμπελούνγκεν (1924), τους Κατασκόπους (1928) κ.ά. Εκπληκτική ειρωνεία πάνω στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, η ταινία ξεχωρίζει ως ένα πρωτότυπο θρίλλερ με την αναζήτηση ενός δολοφόνου, αλλά κυρίως με την πανέξυπνη επιλογή των ελλείψεων (άδειοι χώροι, απουσία βίας, ο ήρωας που αργεί να εμφανιστεί), και τις συμπτωματικές ομοιότητές της με τον τότε σύγχρονό της κόσμο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (η κοινωνία του υποκόσμου). Στην ταινία του Φριτς Λανγκ, ο τρόμος πηγάζει από τα σχήματα των αντικειμένων, τα σκηνικά και το σκοτάδι. Είναι όμως βασικά μια ακόμα εικόνα του μόνιμου θέματος του μεγάλου Αυστριακού καλλιτέχνη, αυτού της παράλληλης έκθεσης ενός πάνω και ενός κάτω κόσμου. Το έργο του σωστά ερμηνεύτηκε ως αλληγορία του επερχόμενου Ναζισμού, και απαγορεύτηκε μετά την άνοδο του Χίτλερ.

Σπαρακτικός πρωταγωνιστής ο μεγάλος Ούγγρος ηθοποιός Πέτερ Λόρρε στον πρώτο σημαντικό του ρόλο, πριν τον εκπατρισμό του από τη Γερμανία και την πολυετή καριέρα του στο Hollywood.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 22:15, η ταινία διαρκεί 1 ώρα και 50 λεπτά.  Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312