OPEN CALL

Η ARTENS, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει το «ARTENS FESTIVAL 2019» με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων, των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης, καθώς και την προώθηση της πολλαπλής συμμετοχικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Το φεστιβάλ εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Ι. Πιτσιπίου Ο Πίθηκος Ξουθ ή Τα Ήθη του Αιώνος (1848). Ο περιηγητής Βαρθόλδυς, φορέας των ηθών της εποχής του, μετά από μία αποτρόπαια πράξη που διαπράττει, αυτοεξορίζεται μακριά από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που τον ανακαλύπτουν, μετά από χρόνια, βρίσκονται απέναντι σε ένα πλάσμα, μια οντότητα αταξινόμητη (ζώο; άνθρωπος;) και τον χαρακτηρίζουν «πίθηκο». Στο εξής, γίνεται υπηρέτης εκείνων στους οποίους κάποτε ανήκε.

Το «ΞΟΥΘ Festival», με αφετηρία τον κεντρικό αφηγηματικό πυρήνα του βιβλίου και εμπνεόμενο από τους τρόπους με τους οποίους το αφήγημα αυτό συνομιλεί με το σήμερα, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για performances διάρκειας έως 20 λεπτά (θεατρικές, εικαστικές, μουσικές, χορευτικές, αφήγηση παραμυθιού, μόδα, body art, ποίηση, παιχνίδια ζωντανής δράσης), installations, comic (κάδρο, μέγιστο συνολικό εμβαδό 2 τ.μ.), φωτογραφία (μέγιστη διάσταση 42 x 60 cm), film διάρκειας έως 20 λεπτά (fiction, animation, ντοκιμαντέρ-κατ’ εξαίρεση μέχρι 45 λεπτά), video art έως 5 λεπτά, έργα VR, digital art, ηχητικά περιβάλλοντα, sound art, textile art, experimental media.

Το «ARTENS FESTIVAL 2019» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 σε δύο χώρους παράλληλα.

Σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας (Βουκουρεστίου 33), που ενεργοποιείται ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ, και παράλληλα στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS (Βουκουρεστίου 40), ένα διατηρητέο μεσοπολεμικό κτίριο του 1934.

Οι προτάσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε κάποιον ή κάποιους από τους παρακάτω όρους-κλειδιά:

 • αταξινόμητο, μη κατηγοριοποιήσιμο, uncanny, obscure, αμφιλεγόμενο, διφορούμενο
 • οντότητα, πλάσμα, avatar
 • αναδυόμενες διαφορετικότητες, ανισότητες, ευάλωτοι, μειονότητα, μειοψηφία
 • το ζώο ως εγώ, εγώ ως ζώο, ο άνθρωπος ως ζώο, το ζώο ως άνθρωπος, το αγρίμι, το κατοικίδιο, το ζώο ως φίλος, ως τύραννος, δικαιώματα των ζώων, δικαιώματα των φυτών και των έμβιων όντων
 • ομορφιά, ασχήμια, ντεμοντέ, mainstream, trendy, φαίνεσθαι, εκκεντρικό, μποέμ
 • κοσμοπολίτης, τουρίστας, μετανάστης, πρόσφυγας, νομάς, παρίας, ταξιδιώτης
 • πρωτόγονος, εξελιγμένος, υπανάπτυκτος

Κατάθεση Έργων – Προϋποθέσεις και Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν την πρότασή τους μέχρι την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 σε ένα email με επισυναπτόμενα τα ακόλουθα:

Α) 1-3 εικόνες του προτεινόμενου έργου (που θα χρησιμοποιηθούν και στον κατάλογο καθώς και στην προώθηση του φεστιβάλ) σε μορφή κατά προτίμηση JPEG 300 dpi, links σε Vimeo, Youtube για performances, videos, films, ηχητικά έργα κ.α., ανοικτά ή με password

Β) Σε ένα ενιαίο pdf (έως 6 ΜΒ max), τα ακόλουθα:

 • Τίτλο της πρότασης / έργου.
 • Σημείωμα έργου – εννοιολογική σύλληψη / concept note (έως 150 λέξεις)
 • Σύντομο Βιογραφικό – εργογραφία (μέχρι 2 σελίδες) & στο οποίο να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, email, χώρα στην οποία ζείτε & δραστηριοποιείστε, ημερομηνία γέννησης (για λόγους ίσων ευκαιριών επιδιώκουμε την συμμετοχή όλων των ηλικιών), Links σε website και σε online portfolios.
 • Περιγραφή – Τεχνικές προδιαγραφές: (έως 200 λέξεις π.χ. διαστάσεις, μορφή-χαρακτηριστικά, σκεπτικό τοποθέτησης, τεχνικές προδιαγραφές, -απαιτούμενος χώρος για τις εγκαταστάσεις, σκηνικά αντικείμενα κ.α.). Ειδικότερα στις τεχνικές προδιαγραφές να γίνονται σαφείς και οι απαιτήσεις τοποθέτησης και μετακίνησης.
 • (προαιρετικά)Μία πρόταση για το πως οραματίζεστε την εμπλοκή του κοινού σε σχέση με το έργο σας (έως 150 λέξεις)

Στην ακόλουθη διεύθυνση: artensxouthfestival@yahoo.com με το ακόλουθο θέμα: Opencall _Όνομα_Επίθετο_Τίτλος_έργου_Κατηγορία έργου. Π.χ. Opencall _Μαρία_Παπαδοπούλου_Το_σπήλαιο_ Installation.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των προτάσεων που εμπίπτουν στις κατηγορίες VR, digital art, ηχητικά περιβάλλοντα, sound art, experimental media θα γίνουν συναντήσεις παρουσίασης μέσα στο χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων.

Η διοργανώτρια στην περίπτωση που επιλεγούν τα έργα σας θα μπορέσει να αναλάβει τα εξής:

 • θα σας ειδοποιήσει τηλεφωνικά στις αρχές του Δεκεμβρίου και θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία παράδοσης του έργου ή του εξοπλισμού υποστήριξης του έργου. Οι ημέρες και ώρες της προετοιμασίας θα ανακοινωθούν εγκαίρως από τη διοργάνωση.
 • Τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών και οι τίτλοι των έργων θα αναφέρονται στην έκδοση που θα συνοδεύει το φεστιβάλ, στα social media και στα δελτία τύπου.

Υποχρεώσεις Καλλιτεχνών:

 • Με την αποστολή επιβεβαιώνεται ότι το έργο φέρει τα πνευματικά δικαιώματα του/της υποβάλλοντος/ουσας.
 • Η μεταφορά του έργου προς και από τον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ θα γίνει τις ημερομηνίες που προβλέπει η διοργανώτρια.
 • Τα έξοδα μεταφοράς & παρουσίασης των έργων θα καλυφθούν από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.
 • Οι συμμετέχοντες/ουσες που θα παρουσιάσουν έργα τα οποία έχουν ειδικό τρόπο υποστήριξης – τοποθέτησης, θα πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως για τα υλικά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν και θα αναλάβουν το στήσιμό τους.

Παραγωγή: ARTENS
Επιμέλεια Festival: Καλλιτεχνική Σύμπραξη Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη & Κατερινα Σωτηρίου)
Συντονισμός Παραγωγής: Στέλιος Μήτσος / Χρύσα Λαστίκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Evi Peterson – Art Director & Managing Partner of ARTENS

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
T: 210 33 17 312

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
Evi Peterson – Art Director & Managing Partner
T: 210 33 17 312, 6944 166 246
Ε: artensxouthfestival@yahoo.com