Project Description

Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης
Τραύμα & Ίαση μέσα από το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών
δια ζώσης + on line

Κάθε Δευτέρα 20:00 – 22:00
Εισηγείται η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σεμινάριο Ιστορίας της Σύγχρονης ΤέχνηςΤο νέο σεμινάριο Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνηςπου εισηγείται η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στην ARTENS, μετά από την επιτυχία του, τόσο σε συμμετοχές όσο και σε επίπεδο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, ξεκινά ένας νέος κύκλος που εστιάζει στο πώς απεικονίζουν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες την έννοια του τραύματος, της νόσου, της ίασης, του κοινωνικού και ατομικού κατακερματισμού, τον ρόλο της επιστήμης στα ζητήματα της Ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής υγείας και των συμπεριφορών που προκύπτουν όταν αυτή κλονίζεται. Καλλιτέχνες με ιστορικό δυσλειτουργιών, ψυχικών και σωματικών, έδωσαν εξαιρετικά δημιουργήματα ενώ συχνά η εποχή τους, τους απομόνωνε και τους αγνοούσε. Παραδείγματα όπως του Γ.Χαλεπά, του Βαν Γκογκ και αργότερα του Ύνκα Σόνιμπαρ ή του Τσακ Κλόουζ δείχνουν πως οι καλλιτέχνες διαχρονικά δουλεύουν με τους δαίμονές τους είτε αυτοί κατοικούν εντός τους είτε «περιφέρονται» στις κοινότητες των ανθρώπων. Το ανθρώπινο σώμα απασχολεί την τέχνη από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα και έχουν έτσι προκύψει εξαιρετικά έργα, γλυπτά, σχέδια, ζωγραφική ενώ στην ιστορία της εικόνας του σώματος έχει πλέον εισχωρήσει η κοσμετολογία, οι πλαστικές επεμβάσεις, η αλλαγή της όψης με προσθετικές ή αφαιρετικές τεχνικές.

Αν και η σύγχρονη κοινωνία έχει κερδίσει πολλά στο πεδίο της έρευνας στην ιατρική, στην παρασκευή φαρμάκων και στους τρόπου ίασης σύγχρονων ασθενειών, αν και ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζει για το σώμα του όσα σε καμία άλλη εποχή βοηθούμενος από πλήθος ερευνών και επιστημονικών δημοσιευμάτων, εικόνων και αναφορών σε σχέση με αυτό, τότε πως αντιλαμβανόμαστε την νόσο σε σχέση με τον άνθρωπο του παρελθόντος? Ποιά είναι η σημερινή εμπειρία για το σώμα, πώς αποδίδεται στην τέχνη?
Μέσα από έναν κύκλο 11 διαλέξεων θα διερευνηθεί ιστορικά αλλά και μέσα από το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών η εικόνα του πάσχοντος σώματος στην τέχνη καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την θνητότητα του ανθρώπου, την μετάβαση από την νόσο στην ίαση, από το θραύσμα στην ολότητα όχι μόνον σωματικά αλλά και πνευματικά, τον ρόλο της ίδιας της τέχνης ως «βάλσαμου» στον πόνο.

Θα προβληθούν έργα γύρω από αυτά τα ζητήματα ενώ θα ακουστούν προσωπικές μαρτυρίες καλλιτεχνών που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σώμα και τα όριά του καθώς θα γίνει και αναφορά σε καλλιτέχνες που, νοσώντας οι ίδιοι, έχουν δημιουργήσει σημαντικά έργα καθώς η τέχνη τους έγινε το θεραπευτικό τους όχημα.

Οι ενότητες που θα παρουσιαστούν σε 11 συναντήσεις είναι:

1| Ο γιατρός και ο θεός
2| Η γλυπτική των πληγών
3| Απεικονίσεις του πάσχοντος σώματος
4| Ιστορίες αθανασίας
5| Τα όρια του πόνου
6| Οι καλλιτέχνες αφηγούνται προσωπικές ιστορίες
7| Η ίαση και η πίστη
8| Αφιερωματικές προσεγγίσεις-τάματα και σύμβολα
9| Το ανθρώπινο σώμα στη σύγχρονη εποχή
10| Μια φορά κι’ έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος…
11| Σύνοψη-εντυπώσεις -ερμηνείες

Σεμινάριο Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης

REMBRANDT, Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ, 1632, Χάγη, Mauritshuis

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Κατερίνα ΖαχαροπούλουΕικαστικός
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός. Από το 2003 παρουσιάζει στην ΕΡΤ την εκπομπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την μοναδική εδώ και χρόνια εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφη τωρα!

Όνοματεπώνυμο*

Email*

Θέμα

Σχόλια