Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα προβάλουν την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στις 21:00, την ταινία του Orson Welles Η Αλήθεια & το Ψέμα (F For Fake ή About Fakes), που πρωτοπροβλήθηκε το 1973.

Όταν ρώτησαν τον Όρσον Γουέλς αν η ταινία του πάνω στους παραχαράκτες της Τέχνης είναι ντοκιμαντέρ, αυτός απάντησε “όχι, όχι, είναι ένα νέο είδος ταινίας!” Πράγματι, αυτό το πανέμορφο “προσωπικό δοκίμιο” πάνω στη ματαιότητα της υπογραφής στα έργα, την ταχυδακτυλουργική, τις ιστορίες απατεώνων και αντιγραφέων και τα δυσδιάκριτα όρια αλήθειας και ψέματος, εισάγει μια νέα κινηματογραφική γλώσσα στη δεκαετία του ’70, με τον ίδιο τρόπο που είχε εισάγει μια νέα κινηματογραφική γλώσσα Ο Πολίτης Κέην το 1941 και μια νέα ραδιοφωνική γλώσσα Ο Πόλεμος Των Κόσμων το 1938. Ο μέγας Γουέλς, με απίστευτη δροσιά και αυτοσαρκασμό, δεν εξαιρεί ούτε τον εαυτό του και τη δική του πορεία από τον κατάλογο των μεγάλων ψευτών και μάγων, και μας παραδίδει ένα μοναδικό κινηματογραφικό σύνολο εικόνων και σκέψεων.

Η Αλήθεια Και Το Ψέμα προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1976. Ο Όρσον Γουέλς γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, καθώς και την παρουσιάζει σαν σαιξπηρικός αφηγητής. Η μουσική είναι του Michel Legrand.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 21:00. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων:
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312