Αργυρώ Μαντόγλου

Στην ARTENS διδάσκει κάθε Τετάρτη το σεμινάριο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων, μιας συλλογής διηγημάτων και δύο ποιητικών συλλογών. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Κριτική Θεωρία. Άρθρα, κριτικές και θεωρητικά κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ ασχολείται  επαγγελματικά με τη μετάφραση και τη διδασκαλία λογοτεχνίας.

Έχει μεταφράσει, ανάμεσα σε άλλα μεγάλα ονόματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και έργα των Τζορτζ Έλιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χένρι Τζέιμς, Τζέιν Όστεν, Έμιλι Μπροντέ, Καζούο Ισιγκούρο, Χαρούκι Μουρακάμι, για τη μετάφραση του οποίου (Κάφκα στην ακτή) πήρε το βραβείο Αναγνωστών Public το 2016, ενώ πολλά από τα πεζά της έχουν βρεθεί στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω, Αναγνώστη και  Athens Prize for Literature.

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στους «Κύκλους Επιμόρφωσης» των εκδόσεων Gutenberg, στην «Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών», στον «Νότιο, Χώρος Τέχνης και Δράσης». Σεμινάρια γραφής έχει, επίσης, δώσει στον Φωτογραφικό Κύκλο «Εννέα», στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, στο «Άλμα Ζωής», στο «Writing Centre of Wales» και σε άλλους φορείς.

Το «Τρικυμίες Παθών» είναι το δέκατο και πιο φιλόδοξο βιβλίο της και επισφραγίζει την πολύχρονη πορεία της στα ελληνικά γράμματα.

 

Έργα της:

(2017) Σώμα στη βιτρίνα, Μεταίχμιο
(2012) Λευκή ρεβάνς, Ψυχογιός
(2009) Όλα στο μηδέν, Ελληνικά Γράμματα
(2005) Bodyland Χώρα σωμάτων, Κέδρος
(2003) Νύφη από πολυεστέρα, Μεταίχμιο
(2001) Βλέφαρα με τατουάζ, Εκδόσεις Πατάκη
(1999) Βιρτζίνια Γουλφ Café, Απόπειρα