Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, στις 22:30, η ARTENS θα προβάλει την πρώτη διεθνής επιτυχία του Akira Kurosawa,  το Ιαπωνικό “Rashomon”.

Η πρωτοπορία της ταινίας, τόσο στις διαφορετικές αφηγήσεις μιας απλής ιστορίας όσο και σε τεχνικές που για πρώτη φορά δοκιμάστηκαν, την τοποθέτησε πολύ ψηλά στο διεθνές κινηματογραφικό σύμπαν και έφερε τον μεγάλο Ιάπωνα δημιουργό δίπλα στους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Το Ρασομόν, αρχή της ρήξης μεταξύ Κουροσάβα και Ιαπωνίας, ξεχωρίζει ως ένα εκτυφλωτικό, ερωτικό και βαθιά ποιητικό κινηματογραφικό αριστούργημα.

Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε το 1950, συνέλεξε πολλά διεθνή βραβεία (ανάμεσά τους και βραβείο Όσκαρ), μεταγράφτηκε ως θεατρικό έργο, μεταφέρθηκε δυο ακόμα φορές στον κινηματογράφο και δυο στην τηλεόραση, αλλά και αντιγράφτηκε και συνεχίζει να αντιγράφεται ολικά ή μερικά σε πάμπολλες κινηματογραφικές ταινίες μέχρι τις μέρες μας. Στην ελληνική της πρεμιέρα είχε τον τίτλο Η Γκέϊσσα Και Ο Σαμουράϊ. Πρωταγωνιστούν ο Τοσίρο Μιφούνε, η Ματσίκο Κυό, ο Μασαγιούκι Μόρι και ο σπουδαίος Καταδικασμένος Τακάσι Σιμούρα. Η εξαιρετική φωτογραφία είναι του Καζούο Μιγιαγκάβα (Καγκεμούσα) και η μουσική του πρόωρα χαμένου Ιάπωνα συνθέτη του 20ού αιώνα Φούμιο Χαγιαζάκα.

Η ταινία διαρκεί 88 λεπτά.  Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312