Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα προβάλουν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στις 21:00 την αμερικανική αστυνομική ταινία του Jules Dassin Γυμνή Πόλη (The Naked City), που προβλήθηκε το 1948.

Συγκλονιστική δημιουργία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο της λεπτό, η Γυμνή Πόλη εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία του ρεαλισμού της, γυρισμένη σαν ντοκιμαντέρ εξολοκλήρου στους φυσικούς χώρους της Νέας Υόρκης. Ξεκινά από τη γενική εικόνα μιας πολυάριθμης “κυψέλης”, για να εξελιχτεί στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος, στην αδιάκοπη καταδίωξη, στον κυνισμό απέναντι στα εκατομμύρια ανθρώπινων ζωών και ιστοριών. Είναι μια ταινία που αντέγραψαν αμέτρητες φορές και ο κινηματογράφος και η τηλεόραση, ένα λαμπρό δείγμα της μεγαλύτερης ακμής του φιλμ νουάρ, στις παραμονές των μακκαρθικών διώξεων, και μια από τις αριστουργηματικές ταινίες του Ζυλ Ντασσέν στο Χόλλυγουντ, πριν τον εκπατρισμό του. Η πιο προοδευτική αυτή φάση του αμερικανικού κινηματογράφου θα αργήσει να επαναληφθεί.

Η Γυμνή Πόλη είναι η τελευταία ταινία του εξαιρετικού Νεοϋορκέζου ανεξάτητου παραγωγού Μαρκ Χέλλιντζερ, γραμμένη από τους Μάρβιν Γουώλντ και Άλμπερτ Μαλτς και φωτογραφημένη εκπληκτικά από τον Γουίλλιαμ Ντάνιελς. Η μουσική είναι του Μίκλος Ρόσα, η σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασσέν.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 21:00. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων:
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312