Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στις 21:00, τη γαλλική κωμωδία Play Time, τη σημαντικότερη ταινία του μεγάλου Jacques Tati και έναν από τους σταθμούς του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Γαλλο-ρώσος Ζακ Τατί, από τους πιο σεμνούς και πιο τελειομανείς καλλιτέχνες που έχουν διατρέξει τον 20ό αιώνα, με μόνον έξι κινηματογραφικές ταινίες σε όλην του τη ζωή, σχεδίαζε και ετοίμαζε την τέταρτη ταινία του, το Play Time, για περίπου δέκα χρόνια, από το 1958 μέχρι το 1967 που την παρουσίασε. Υπερβαίνοντας τις προηγούμενες πολυβραβευμένες και εξαιρετικές κωμωδίες του (Μέρα Γιορτής, Οι Διακοπές του Κυρίου Υλώ, Ο Θείος μου), στόχευσε πλέον σε μια γιγαντιαία υπερπαραγωγή. Οραματίστηκε έναν τεράστιο καμβά στον οποίο να χωρέσει έναν ολόκληρο κόσμο, ιδωμένο σε απόσταση, με τις κωμικές μικρο-κινήσεις των ανθρώπινων ομάδων να θυμίζουν έντομα σε γυάλα. Η ακρίβεια του γεωμετρικού σχεδιασμού του και οι προϋπολογισμοί των πελώριων κατασκευών τον κατέστρεψαν οικονομικά και δημιουργικά, χωρίς όμως ποτέ ο ίδιος να χάσει την ατσάλινη αυτοπεποίθησή του για αυτό το τόσο προσωπικό και εκκεντρικό magnum opus. Είναι μια ταινία την οποία ο Φρανσουά Τρυφφώ ορθά περιέγραψε ως “κινηματογράφο από άλλο πλανήτη”.

Ο Ζακ Τατί γράφει, σκηνοθετεί και, μαζί με εκατοντάδες κόσμο, πρωταγωνιστεί σε αυτό το αξεπέραστο μέχρι σήμερα γαλλικό αριστούργημα.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
(καθημερινά: 12:00- 22:00) ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312