Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στις 20:30, Η ARTENS θα παρουσιάσει την απολαυστική αμερικανική ταινία του Howard Hawks Χατάρι! (Hatari!), που προβλήθηκε το 1962.

Ένας από τους μεγαλύτερους αληθινούς δημιουργούς του κινηματογράφου, ο Χάουαρντ Χωκς, τοποθετεί τη χορταστική του περιπέτεια στη Δυτική Αφρική (“χατάρι” σημαίνει κίνδυνος στα σουαχίλι). Η πολυεθνική ομάδα των ηρώων του λειτουργεί όπως σε όλες του τις ταινίες, συσπειρωμένη απέναντι σε έναν εξωτερικό κίνδυνο, αλλά βρίσκει και την εσωτερική σύγκρουση, αυτήν των δυο φύλων, γυναικών και ανδρών. Η θεαματική πλευρά είναι πάντα γενναιόδωρη, όμως η μοναδική αξία αυτού του αριστουργήματος βρίσκεται στην αύρα και στη θαλπωρή που μεταδίδουν οι προσωπικές, “οικογενειακές” μαζώξεις, τα ξενύχτια, το ποτό, τα τραγούδια. Με δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία και στην περιπέτεια, το Χατάρι! είναι από τις κορυφαίες στιγμές ενός λαμπρού κινηματογραφιστή και μια από τις ωραιότερες ταινίες του κινηματογράφου, που σοφά εκθειάστηκε από τη γαλλική κριτική.
Το σενάριο ανήκει στην πολύ μεγάλη αμερικανίδα συγγραφέα Λη Μπράκετ, αγαπημένη συνεργάτιδα του Χωκς (Πάθος Και Αίμα, Ρίο Μπράβο, Ελ Ντοράντο), ενώ λαμπεροί πρωταγωνιστές είναι ο Τζων Γουέην, η Έλσα Μαρτινέλλι, ο Χάρντυ Κρούγκερ, ο Ζεράρ Μπλαιν και ο Ρεντ Μπάττονς. Η φωτογραφία του Ράσσελ Χάρλαν και η μουσική του Χένρυ Ματσίνι ανήκουν στις καλύτερες στιγμές των δημιουργών τους.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 20:30 Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Ιστορίας Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312