Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στις 20:30, την πολεμική κωμωδία του Robert Altman M.A.S.H. (αρχικά του Medical Army Surgical Hospital, που μεταφράστηκε στην Ελλάδα ως Κ.Ι.Μ.Α.Σ., δηλαδή Κινητή Ιατρική Μονάδα του Αμερικανικού Στρατού), που πρωτοπροβλήθηκε το 1970.

Πρόκειται για την πιο πρωτοποριακή ταινία του “νέου αμερικανικού κινηματογράφου” της δεκαετίας του ’70, απίστευτα ανατρεπτική προς τα ηρωικά στερεότυπα του “αμερικανισμού”. Ο κυνισμός, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η ομοφυλοφιλία, το αίμα, η ψυχεδέλεια, ακόμα και το υπέρτατο σύμβολο, το football, όλα σατιρίζονται με περιβάλλον τον Πόλεμο της Κορέας στις αρχές του ’50. Ήταν όμως από τότε αισθητό ότι η αλαζονεία του Αμερικανικού Στρατού αφορούσε στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ο οποίος ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Ήδη παλιός βετεράνος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, ο μεγάλος Robert Altman υπέγραφε την ταινία, η οποία σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή και τη δική του καριέρα στον κινηματογράφο.

Ας σημειωθεί ότι το “φλύαρο” σενάριο της ταινίας ανήκει στον τότε 55χρονο Ring Lardner, παλιό συγγραφέα ταινιών όπως η Λώρα, το Μανδύας Και Στιλέτο και Ο Χαρτοπαίκτης, ο οποίος ήταν ένας από τους “10 του Χόλλυγουντ”, ένα δηλαδή από τα πρώτα θύματα του Μακαρθισμού. Στο M.A.S.H. πρωταγωνιστούν ο Donald Sutherland, ο Elliott GouldSally Kellerman και ο Robert Duvall. Η πανέμορφη μουσική της ταινίας είναι του σπουδαίου αμερικανού τζαζίστα Johnny Mandel.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
(καθημερινά: 12:00- 22:00) ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312