Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 20:30, την αριστουργηματική ελληνική ταινία του Νίκου Κούνδουρου Ο Δράκος, που προβλήθηκε το 1956.

Πρωτοποριακή για τον μεταπολεμικό ελληνικό κινηματογράφο διασταύρωση φιλμ νουάρ και νεορεαλισμού, η ταινία Ο Δράκος μιλά για τις μνήμες και για το υπόβαθρο μιας χώρας που εξέρχεται από τον Εμφύλιο έχοντας στις φλέβες της την ταξική πάλη, τα φαντάσματα της αρχαιότητας και τον νέο αστισμό. Μια εφιαλτική νύχτα, στο γύρισμα της χρονιάς, με ένα ζεϊμπέκικο, χάνονται όλα τα όνειρα. Όπως και στην Στέλλα του Κακογιάννη (1955), η τραγική κάθαρση έρχεται με το ξημέρωμα.

Η συγκλονιστική πρωτοτυπία της ταινίας άφησε την κριτική και το κοινό αμήχανους, έως και εχθρικούς στην πρώτη προβολή της, με προοπτική όμως να καθιερωθεί διεθνώς σαν μια από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριό της γράφτηκε από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, συγγραφέα και της Στέλλας, το μοντάζ είναι του Νίκου Κούνδουρου και η εξαιρετική μουσική υπόκρουση και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστούν ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Αργύρης, ο Στέφανος Στρατηγός και ο Θανάσης Βέγγος.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
(καθημερινά: 12:00- 22:00) ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312