Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα προβάλουν την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στις 22:30, την γαλλική κωμωδία του Jacques Tati “Ο Θείος μου” (Mon Oncle), που προβλήθηκε το 1958.

Ο Jacques Tati, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Κινηματογραφικής Ιστορίας, έχει συνθέσει και σκηνοθετήσει αυτήν την ταινία στην οποία και πρωταγωνιστεί.

Γυρισμένη πέντε χρόνια μετά τις Διακοπές του Κου Υλώ και εννέα χρόνια πριν το Play Time, το Ο Θείος Μου είναι το μεσαίο από τα πέντε κινηματογραφικά αριστουργήματα που γύρισε στη ζωή του ο καλλιτεχνικά λακωνικός και τελειομανής δημιουργός. Είναι η πιο ρομαντική και αισιόδοξη ταινία από όλες, όμως και η πρώτη που στέκεται με κριτική ματιά απέναντι στο σύγχρονο τρόπο ζωής – οι ιδέες του Τατί θα ολοκληρωθούν στις δυο επόμενες.

Κτίρια, αυλές, σκουπίδια, άνθρωποι, σκυλάκια, όλοι και όλα χωρίζονται ανάμεσα σε ένα απερχόμενο χθες και σε ένα απάνθρωπο μέλλον.

Ο κινηματογράφος του Jacques Tati είναι σαν τη ζωή που νοσταλγεί, ένα χειροποίητο κέντημα, κατασκευασμένο αργά και με πολύ κόπο. Όπως πάντα, το alter ego του, ο κ. Υλώ, στέκεται σε απόσταση και αντιμετωπίζει τους πάντες με ευγένεια. Η επαφή του με το περιβάλλον μας οδηγεί είτε σε γλυκιά μελαγχολία είτε σε χαμόγελο, αλλά ποτέ σε δάκρυα ή σε γέλιο. Οι κρότοι, τα τριξίματα, οι φωνούλες, τα παιδικά καλαμπούρια, οι άνθρωποι σε γεωμετρημένες πορείες, τα ψυχρά και θερμά σκηνικά, και πάνω απ’ όλα, τα ζωηρά και δραματικά χρώματα και η μονότονη χρήση της μουσικής, όλα βρίσκονται μέσα στο μεγάλο καμβά του.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 1 ώρα και 50 λεπτά. Η προβολή θα ξεκινήσει στις 22:15. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312