Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα προβάλουν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στις 22:15, την εξαιρετική ταινία του Pier Paolo Pasolini Θεώρημα (Teorema), που προβλήθηκε το 1968.

Έκτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Παζολίνι, το Θεώρημα είναι το κατεξοχήν κινηματογραφικό δοκίμιο. Στάθηκε ένα ακόμη σκάνδαλο για το δημιουργό της, όπως σχεδόν όλες οι ταινίες του. Ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα ούτε η Καθολική Εκκλησία μπόρεσαν να την εντάξουν σε ένα ορισμένο σύστημα και να ερμηνεύσουν το περιεχόμενό της. Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι υπήρξε και παραμένει διαφυγών. Ένθεος, άθεος και Μαρξιστής, ποιητής και θεωρητικός, καλλιτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής, ελίτ και λαϊκός. Στο Θεώρημα μιλά τόσο για τους αστούς ή για το προλεταριάτο, όσο και για τον Μεσσία, χρησιμοποιεί τόσο τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ όσο και της μεταφυσικής. Ο πολύ μεγάλος Ιταλός κινηματογραφιστής υπήρξε πρότυπο δημιουργικής ελευθερίας αφήνοντας πλήθος από ερωτηματικά, τα οποία εξακολουθούν να συναντούν μεγάλες διαφωνίες μέχρι τις μέρες μας. Η τραγική του θυσία αύξησε το μυστήριο.

Το Θεώρημα είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η φωτογραφία είναι του στενού συνεργάτη του Τζουζέππε Ρουτζολίνι, και η μουσική του Έννιο Μορρικόνε. Πρωταγωνιστές της, ο Τέρενς Σταμπ, η Σιλβάνα Μάνγκανο και ο Μάσσιμο Τζιρόττι.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 22:15, η ταινία διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά.  Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312