Την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, στις 22:30, η ARTENS θα προβάλει την αριστουργηματική αμερικανική ταινία του John Ford – Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (The Searchers), που προβλήθηκε το 1956.

Όλο το έργο του Τζων Φορντ είναι ένα έπος της Αμερικής. Η Αιχμάλωτος της Ερήμου είναι η πιο συγκινητική του ελεγεία για την περιπλάνηση, την οικογένεια και το ρατσισμό. Ο πιο ιστορικός και πολιτικός δημιουργός του Χόλλυγουντ, σε ηλικία 62 ετών, παραδίδει την εννενηκοστή ένατη μεγάλου μήκους ταινία του (έκανε εκατόν δέκα, μη περιλαμβάνοντας μικρού μήκους και τηλεοπτικά επεισόδια) και το ορόσημο της ζωής του. Ντυμένο σαν Γουέστερν, το The Searchers είναι το ακριβέστερο αντίστοιχο Ομηρικού Έπους στον κινηματογράφο. Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης, με λεπτότητα αρχαίου τραγικού ποιητή, τηρεί ίσες αποστάσεις από αντίπαλα στρατόπεδα και αντίθετες ιδεολογίες, κατευθύνει τους ήρωές του με τη μοίρα και, όπως πάντα, πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία δράματος, πόνου, αγάπης και χιούμορ. Για τον Φορντ μίλησαν με δέος ο Μπέργκμαν, ο Χίτσκοκ, ο Γκοντάρ, ο Φελλίνι, ο Κουροσάβα, ο Καζάν, ο Ρενουάρ και ο Γουέλλς. Η Αιχμάλωτος Της Ερήμου έχει επηρεάσει πάρα πολλές ταινίες, όπως το Λώρενς Της Αραβίας του Λην ή το Παρίσι Τέξας του Βέντερς, και δίκαια θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα του διεθνούς κινηματογράφου.

Η ταινία The Searchers έχει για πρωταγωνιστές τον Τζων Γουέην, την Βέρα Μάϊλς, τον Τζέφρεϋ Χάντερ, τον Γουώρντ Μποντ και την Νάταλι Γουντ στις πιο σπαρακτικές παρουσίες τους στον κινηματογράφο. Ο σεναριογράφος Φρανκ Νιούτζεντ, ο διευθυντής φωτογραφίας Γουίντον Χόουκ και ο μουσικοσυνθέτης Μαξ Στάϊνερ ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Φορντ.

Η ταινία διαρκεί 1 ώρα και 53 λεπτά.  Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312