Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στις 21:00, τη σατιρική αλληγορία του Federico Fellini Πρόβα Ορχήστρας (Prova D’Orchestra), που κυκλοφόρησε το 1978.

Η Πρόβα Ορχήστρας είναι μια μικρή, αμφιλεγόμενη και πολύ προσωπική ταινία του Φελλίνι, που αρχικά σχεδιάστηκε για την τηλεόραση. Το χάος και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μουσικών των διαφόρων οργάνων μιας ορχήστρας, ο βαρβαρισμός, η δικτατορία του μαέστρου και η σχεδόν θεϊκή οργή μέσα στο χώρο μιας παλιάς εκκλησίας, συνθέτουν το υποτιμημένο αυτό διαμάντι, που είναι μια ακόμα τυπική φελλινική προσομοίωση παρακμής της ιταλικής κοινωνίας. Η ταινία είναι δομημένη σε μέρη, όπως μια Συμφωνία (α. όργανα και συνεντεύξεις, β. συνδικαλισμός, γ. βακχισμός, επανάσταση και τιμωρία, δ. συντονισμός, πρόβα, και πάλι καταστροφή), ο κόσμος του μεγάλου Ιταλού όμως είναι ποιητικός και πολύ πιο σύνθετος από πολιτικές ερμηνείες.

Πρωταγωνίστρια είναι η ονειρική μουσική του Nino Rota, η τελευταία που έγραψε πριν τον πρόωρο θάνατό του την επόμενη χρονιά, και επίλογος ενός τεράστιου έργου μιας ζωής. Είναι γραμμένη ειδικά για την ταινία έτσι, ώστε να υποκριθεί το προϋπάρχον συμφωνικό έργο που προβάρει η ορχήστρα. Οι μεγάλοι και σταθεροί συνεργάτες του Φεντερίκο Φελλίνι είναι και εδώ, ο Giuseppe Rotunno στη φωτογραφία, ο Dante Ferretti στα σκηνικά και ο Ruggero Mastroianni στο μοντάζ.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 21:00. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων
στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
(καθημερινά: 12:00- 22:00) ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα
1ος Όροφος
info@artens.gr
www.artens.gr
210 33 17 312